Aldabra rail

E461697

The Aldabra rail is a small, flightless bird endemic to the Aldabra Atoll in the Indian Ocean and is notable as the last surviving flightless bird species in the western Indian Ocean.

Try in SPARQL Jump to: Surface forms Statements Referenced by

All labels observed (1)

Label Occurrences
Aldabra rail canonical 1

Statements (48)

Predicate Object
instanceOf bird
endemic species
flightless bird
rail
adaptation loss of flight due to predator-free environment
billColor reddish bill
class Aves NERFINISHED
clutchSize 2–3 eggs
commonName Aldabra rail NERFINISHED
conservationStatus least concern
diet invertebrates
plant material
seeds
small vertebrates
endemicTo Aldabra Atoll NERFINISHED
evolvedFrom flying white-throated rail populations
eyeColor red eye
family Rallidae NERFINISHED
genus Dryolimnas NERFINISHED
hasCharacteristic flightless
reduced wings
short tail
small body size
terrestrial
inhabits coastal grassland
mangrove habitat
scrub habitat
kingdom Animalia
locatedIn Indian Ocean
Seychelles NERFINISHED
managedBy Seychelles Islands Foundation NERFINISHED
notableFor last surviving flightless bird in the western Indian Ocean
occursOn Grande Terre (Aldabra) NERFINISHED
Malabar Island (Aldabra) NERFINISHED
Picard Island (Aldabra) NERFINISHED
Polymnie Island (Aldabra) NERFINISHED
order Gruiformes NERFINISHED
parentTaxon Dryolimnas cuvieri NERFINISHED
phylum Chordata
plumageColor brown upperparts
white underparts
populationTrend stable on Aldabra
reproductiveBehavior ground nester
scientificName Dryolimnas cuvieri aldabranus NERFINISHED
species Dryolimnas cuvieri NERFINISHED
taxonRank subspecies
threat habitat degradation
introduced predators (potential)

Referenced by (1)

Full triples — surface form annotated when it differs from this entity's canonical label.

Aldabra Atoll hasSpecies Aldabra rail